Thursday, August 4, 2011

Rilla's Romantic Raya

Sambungan dari entry semalam.

Assalammualaikum dan hai gadis.

Tajuk tak boleh blah kan? Hahaha. Takde kaitan dengan wedding prep tapi just want to share with you guys my raya line. Sorry buat you all tereksaited, padahal takdelah ape sangat pun. Cik Rilla ni propa jek lebih. Wouldn't call it a collection. 3 pasang jek pun. Ni pun menahan diri dari menambah lagi, bukan sebab nak baju yang banyak, tapi sebab Rilla rasa menjahit dan designing baju ni sangatlah menyeronokkan. Mungkin patut jahit banyak-banyak lepas tu jual jek?

So here it is, presenting Rilla's Romantic Raya.


Akulah tukang jahit, aku lah MUA, aku lah model, aku lah photographer, hahaha. Gipang namanya.

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ ஜ۩۞۩ஜ ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

Rilla review satu per satu yek. The first one is my favourite out of the three.


This is actually a kebaya. The top is made from embroidered cotton. Beli sebab jatuh cinta ngan corak kain tu yang kiut. Tapi memandangkan ayahnda Rilla kurang gemar melihat Rilla memakai hitam [especially tudung] maka, kain Rilla buat dari fabric yang lain. Kain tu sebenarnya adalah tiered skirt. Definitely was a learning point sebab first time Rilla jahit tiered skirt. So next time boleh improve, Insya Allah. Tapi memang sangat comfy baju ni..eh, berat pulak bakul ni aku angkat sendiri.



The print and the closure of the kebaya top. Comel kan prints dia? Makes me want to smile :D



Ni pulak prints untuk kain. Stripey rainbow-ish colours. Also makes me want to smile. Happy jek warna dia.

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ ஜ۩۞۩ஜ ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

Now, on to the next one. Kalau yang first ke arah moden, yang ini klasik pulak. A simple baju kurung pesak gantung dengan kain lipat depan. Suka dengan the overall look. Tapi baju ni dah dirasmikan masa pergi e-day cousin minggu lepas. Saja buat simple-simple sebab nak pakai pergi office.





Motip gambar niiiiii??? Abaikan perempuan bajet kiut di atas ini dan fokus kepada lengan bajunya sahaja. Rilla sangat suka detailings pada baju ini. Combination bead-works and fabric flowers.
P/S: Macam ginilah Rilla make-up time bertunang ari tu.



Rilla guna faux crystals, glass beads and copper beads. Copper beads tu dangling, jadi kalau gerakkan tangan, dia ada bunyi sikit. Sikit je, takdelah macam bunyi loceng sekolah. Tak menarik perhatian, I believe.

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ ஜ۩۞۩ஜ ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

And here it is, the last one. Actually nak buat kurung moden pendek with full gathered skirt, tapi dah jadi macam two-piece dress pulak. Not thrilled with the fit, but loooove the colours, especially skirt tu punya warna. Finished with a waist sash. Kat sash tu ada fabric flower. Actually this one looks better when I tucked in the top...jadi dress terus. Next time, nak guna pattern yang baju kebaya tu. Yang ni pattern main hentam pikir logik jek. Yang baju kebaya tu ikut buku Salikin Sidek.


The top is made from embroidered cotton and the skirt is from Dubai silk. Always.. I mean ALWAYS opt for silk rather than satin kalau nak buat baju.



Close-up of the embroidered cotton. Sweet kan warna dia?


Ok, so that's it, baju Raya Rilla tahun ni. Overall, I'm happy with the progress I'm making n terms of designing and dress-making. Tahun ni juga adalah Ramadhan dan Syawal terakhir sebagai orang bujang. Tahun depan dah jadi isteri orang, Insya Allah.

43 comments:

  1. aaa, nak kagum byk lagi bole? best designer in the making. rilla, plis aja camne pkai shawl dlm gamba ke 2 tu. suke laaa

    ReplyDelete
  2. SO cute n cantik! modelnye pon comel aje...put suke skirt2 tu. sweet sgt!! n pink juga! pendek kate semua suke. panjang kate, tak muat comments box nty.hehe.. good job dear! all the best!

    ReplyDelete
  3. bestnye rilla pandai design, pandai jahit, pandai make up.. oh jeles oh... mak sy seorang tukang jahit tp anaknye langsung x pndai jahit. Ruginya lahai..

    ReplyDelete
  4. OMG.. pandainya jahit baju sendiri! rilla, you're so talented!

    happy betul tgok betul baju2 rilla tau~

    ReplyDelete
  5. rilla,u're so talented dear:)

    ReplyDelete
  6. Hidayati:Aha..maluuu. Nanti bila free, Rilla buat tutorial camne nak pakai shawl camtu ek

    Put: Tenkiu sayam :D

    ReplyDelete
  7. KP: Belajar la..nanti senang. Boleh buat baju sendiri, lepas tu buatkan baju mak pulak. Best tau menjahit ni

    ReplyDelete
  8. Pussy Cat: Terima Kasih :)

    Jooleata: Bestnya ada orang suka dengan my designs

    ReplyDelete
  9. Yumie: Biase-biase jek, hiks

    ReplyDelete
  10. suka lah.. :0 cantik and simple je.. nnti da lama2 boleh la jadik cam taikoo rizalman.. :)

    ReplyDelete
  11. Rilla....... sangat cantek! tahun depan nak tempah, boleh? ;)

    ReplyDelete
  12. wahh sangat berbakat..buatkan baju maternity tuk akk leh x? huhuhu

    ReplyDelete
  13. omg...u are so talented! bertuah husben u dpt isteri pandai menjahit baju okayy.jimat! u tak payah byr upah baju yg smkn mahal skrg..huhu...i suka baju kurung pesak and skirt no.3 tu.cntik!

    and the way u pakai tudung.sukaaaaaaaa

    ReplyDelete
  14. bestnye dapat design n jahit sendiri baju raya. i hantar kat tailor jer. design - baju kurung. hee~

    ReplyDelete
  15. dear...jatuh cinta.sy suke y 1st....n 3rd...sbb diff.no 2 pun suke....oh suke smuanya...bl nk amik tempahan ni?heheehee..

    ReplyDelete
  16. haha..hebat la rilla..bukan gipang..tu bakat..hee

    ReplyDelete
  17. rilla... suka baju yg last tuh. nak tempah boleh? hehehe....

    ReplyDelete
  18. Kain yang embroided cotton tu sama dengan baju raya saya tapi saya warna turqoise. Kita tak jumpa kot raya ni kan? Haha

    ReplyDelete
  19. pndainye designer kite nie hehehe..suke yg 2nd heheh..uya nie jiwa lama sket hehehe

    ReplyDelete
  20. omg cantiknye!!!! nk tempah boley? siyes ni

    ReplyDelete
  21. waaaaa so talented..!!! bagusnya bleh jahit baju sendri... rilla can u be my designer??? heehhee..

    ReplyDelete
  22. Jooleata: Aamiin :D

    Fati: Ingat pas kahwin memang nak bukak, tapi tengok dulu skill time tu dah ok ke tak

    ReplyDelete
  23. FF: Baju maternity tak pernah buat pulak, baju biasa pun terkial2

    Lisa: Tenkiuuu sayang :D

    ReplyDelete
  24. Atiqah: Ok ape baju kurung, classic dan timeless

    Kina: Alhamdulillah :)

    ReplyDelete
  25. Amy: Hahaha..senget baju Amy tu nanti. Takde experience la buatkan baju orang

    Hunny: Tapi saya kebantutan, ahahaha

    ReplyDelete
  26. Syaheerah: Hahaha..takpe2, selamat sebab duduk jauh2, hahahah

    Uya: Hehehe, jiwa klasik gitu

    ReplyDelete
  27. Nana: Tunggu skill Rilla ok sikit k? Hehe

    Renee: Ahaha..I belum berani lagi. Setakat untuk pakai sebdiri boleh la

    ReplyDelete
  28. Lara: Insya Allah..one day, ehee

    ReplyDelete
  29. rilla, cantik nyaaa. u kena amik tempahan lah. makan hati tgk baju u cantik2 tau.hehehe

    ReplyDelete
  30. ngeeeeeee... suka!!!!!!! bestnye boleh menjahit. seronok dapat pakai baju jahitan sendiri. boleh save bajet and at the same time bleh buat duit. suka no 1 dan 3. =)

    ReplyDelete
  31. lovin it!!pandai rilla DIY sendiri.the colour combination.wowwww!!amazed sgt ok!

    ReplyDelete
  32. cik rilla..jatuh cinta..mmg terbaik la semua baju2 tu sgt sesuai utk rilla yg comel ni..save budget pndai jahit..seriously u can be a top designer,.amin,,, =)

    ReplyDelete
  33. cantik yg teramat sgt!!
    ni berkobar2 nak belajar menjahit ni...

    ReplyDelete
  34. wow, talented la..leh jd designer ni..nnt leh mintak pendapat nk wat nju nikah plak..;)

    ReplyDelete
  35. Seri: Insya Allah..one day, hehe. Tenkiu

    Oshinz: Tepat sekali. berjimat tu penting bila nak kawin

    ReplyDelete
  36. Zimie: Rilla pun suka colour combo baju-baju ni

    Liza: Tengs dear. Aamiin :D

    ReplyDelete
  37. Syima: Jomm belajar

    Syuhaidah: Boleh jek, tapi Rilla tak la pandai mana

    ReplyDelete
  38. waaaaaaaaa kamu ni sgt berbakat la T_T *kagum~

    ReplyDelete
  39. pilihsn colour yg sangat cantik. rilla ada bakat. all the best! :))

    ReplyDelete
  40. rilla, u buat i jeles tau. ni yang rasa nak blaja jahit nih. hehe

    ReplyDelete
  41. rilla, u r so talented la sayanggg.kagum sgt2 niiii.

    ReplyDelete