Friday, January 14, 2011

Bandung Trip: Travelling & Our Travel Agent

Assalammualaikum semua :)

Hai kawan-kawan! Alhamdulillah, Rilla dah selamat sampai ke KL. Semuanya ok dan takde ape-ape yang tak diingini berlaku. So this is my first review of my Bandung trip. Instead of doing it by days, I'll do it by subjects. Lebih senang untuk readers semua nak baca yang mana berkenan di hati. So today, the subject is about travelling to Bandung and our travel agent.

Travel Agent

Thanks to Ira sebab promote Pak Tam before. We used Zafira Car service, managed by Pak Tarmidzi (Pak Tam). Pak Tam arrangekan driver dengan hotel reservation semua. Not much I can say about Zafira Car except that it provides excellent service. Berurusan dengan Pak Tam memang senang. PR bagus, reply laju. Our designated drive - Pak Yuyun, sangat baik orangnya. Nak gi mana, cakap je, mesti dia bawak. Kalau hujan, dia payungkan. Even, tengah shopping, boleh panggil dia angkatkan barang. Nak bawak turun beg yang berat dari bilik hotel pun dia yang tolong.

Sampai-sapai airport Hussein Sastranegara, dia dah tunggu dengan signage yang ada nama Rilla, jadi tak susah nak cari. Pak Yuyun ni umur dia 52, cucu dah empat, but never underestimate his driving skill. Mantop! Lorong-lorong kecil, corner-corner sempit, smooth je dia amik. I fully recommend Zafira Car. Boleh pergi website dia, ada macam-macam pakej.

Pak Tam, ini saya sudah promosi, nanti saya ke Bandung lagi, harus diberi diskon ya? Kalau percuma terus lagi bagus, hahaha. Gurau aja, Pak.


Ni Pak Yuyun. Tak nyempat Rilla nak snap properly, masa ni tangan dah penuh ngan beg, pasport, handphone bagai.


Kitorang naik Suzuki APV. Boleh shopping banyak-banyak, sumbat je dalam kereta ni, hahah. Keretanya sangat bersih, bau macam oren (air freshener). Tu Pak Yuyun tengah susn beg kitorang dalam kereta.


Travelling to Bandung

Kitorang pergi-balik dengan Air Asia je, amik promo ticket. Rilla pergi amik luggage 30kg untuk 2 orang. Cukup-cukup je. Semua luggage kitorang check-in. Naik plane bawak handbag je. Balik amik 50kg untuk dua orang. Pun cukup-cukup je. Cuma time balik, Rilla kuarkan beg troli yang kecik tu buat hand luggage.

Rilla recommend time balik amik express boarding/hot ticket. Sebabnya? Mestilah penat dah berhari-hari shopping, jadi tempat duduk tu selesa la sikit. Lepas tu kalau express boarding, kita dapat masuk plane dulu, jadi nak simpan hand lugage kat compartment yang kat atas tu tak payah berebut-rebut dengan orang lain.

Orang di Bandung (actually kat Jakarta dan Pekanbaru juga) sangat mengutamakan customer service. Very courteous orang-orangnya.

Kat Bandung, peak hours (orang masuk dan keluar office), jem sikit, tapi tak seteruk KL/Jakarta.

Kat mana-mana pun ada orang jual souvenir, depan Factory Outlets, depan hotel, di mana sahaja.

Rilla tak pernah nampak beggars kat Bandung. It's a lively town full of people cari rezeki. Macam-macam cara, jual surat khabar, kawal lalu lintas, jual tempe goreng, macam-macam - but no beggars.

Makanan kat Bandung has stronger taste (at least to me and my mom). Lauk masin sikit, air manis sikit. Tapi fruit juices dia memang heavenly, penuh dengan buah. Tak macam KL, air je lebih.

Ni first dinner kitorang kat Bandung. Nasi padang. Memang dia akan hidang banyak-banyak. Tapi diorang akan charge lauk mana yang kita sentuh je. Agak pricey juga, tapi restoran dia sangat bersih dan servis sangat bagus.


Pink guava juice ordered by my mom. Memang pekat. Pink guava dalam Bahasa Melayu ape ek? Jambu batu merah jambu?

KFC tak ada hot & spicy, mashed potatoes, coleslaw, Zinger, cheesy wedges. Even the OR tak macam kat Malaysia. Tapi diorang ada serve crispy fried chicken, nasi putih dan bento. It catered to Bandung people's taste.

Makan KFC. Yang bungkus tu nasi, bukan burger.

9 comments:

  1. nanti update gmbr byk2 ye :)

    ReplyDelete
  2. last time gi sane pun i gune Zafira pnye servis. mmg very recommended! :)

    ReplyDelete
  3. rilla,macam best jek..hehe..banyak x hbs duit pegi sini??

    ReplyDelete
  4. Aimi: Memang best. Berjuta jugaklah habis, huhu.

    ReplyDelete
  5. rilla...zafira car memang the best ;)

    ReplyDelete
  6. Salam,
    rilla nak tanya, mcm mane nak book zafira car tu? email boleh tak? payment nak buat mcm mane? bank in @ smp sane baru bayar?

    accommodation dah book tinggal transportation je lagi...

    need ur advice

    LOL
    geediaries.blogspot.com
    haszie0508@gmail.com

    ReplyDelete
  7. Ka Rilla, terimakasih review-nya untuk zafiracar. Ditunggu lagi yah di Bandung :)

    ReplyDelete