Wednesday, September 15, 2010

My Creative Outlet

Entry kali ni takde kaitan dengan sebarang wedding prep. Rilla cuma nak kongsi hasil kretip kretip ke? Rilla untuk Aidilfitri tahun ni. Ayah Rilla cakap, hasil gentelan.




Ni jahitan manik untuk officemate. Sebenarnya Rilla memang tak ambil tempahan dari orang, tapi sebab kakak ni mintak tolong, Rilla buatkan jugak. Baju raya dia tak sempat siap, so dia mintak jahitkan manik kat baju yang dah ada. First time dia raya dengan suami, kesian baju matching dia tak siap.




Yang ni pulak untuk bonda terchinta, harus baju mak diblingkan, kalau tak nampak kosong sangat. Saya sangat enjoy jahit manik ni.




Yang ni untuk diri sendiri. Abaikan skill cropping saya yang tak semenggah. Ni hasil sebab malas nak pegi beli tudung kat jalan TAR. Melilau pasar malam cari shawl kaler tiffany blue ni, tak jumpa. Akhirnya, pergi beli kain chiffon kat Gulatis near Ampang Point, potong, jahit and sulam sendiri. First time sulam macam ni, hoho, hentam saje.



Ini bukan baju raya, harap maklum. Kebaya with pleated skirt. Actually, dah potong kain lama dah, I just got around to sew it since I'm on a long raya leave. Might as well be productive. Ni belum siap lagi ni, I haven't hemmed the sleeves and install the hook for the skirt. Saje je buat pleated skirt sebab senang nak jalan dan langkah besar-besar, hohoho, terus jadi tak ayu pakai kebaya. Ni pun tak butang betul-betul. Nampak tanda putih kat lapel baju tu? Tu mark water erasable pen, huhu. Belum siap tapi gatal nak upload jugak. Oh, tailor mannequin tu baru beli 3 hari sebelum raya. I'm going to need it if I wanted to DIY my wedding outfit. Sangat berguna tailor mannequin ni. Tak payah dah sarung baju kat badan sendiri dan lari pergi bilik adik nak cari full length mirror.Buat-buat macam professional je pakai tailor mannequin LOL

7 comments:

  1. Wahhhh...sgt kretip...! Yang Penting rajin...

    ReplyDelete
  2. ada bakat la nora tak pandai hehehe =)

    ReplyDelete
  3. wah..... kreatip nya awak.. yg tudung tuh chantek lah. tak buat business ke??

    ReplyDelete
  4. wah.. so nice shawl u yg kaler biru tu..

    ReplyDelete
  5. WillBeMrs: Memang kena rajin. Kalau datang mood malas tu, memang Rilla dok depan TV je, hehe
    Nora: Alhamdulillah *blush*
    mizzAmy: Business ek? Boleh dipikirkan, boleh tambah duit kawin, hehehe
    Mimis: Thanks. Ramai yang berkenan shawl tu

    ReplyDelete
  6. Waa.. Rilla ni talented sangat orangnye... Rajin pulak tu. Jeles2.. :D

    ReplyDelete
  7. Suzie: *blush* Alhamdulillah :D

    ReplyDelete