Sunday, September 5, 2010

Inspirasi Baju Nikah

Dah lama nak buat entri pasal baju nikah, baru hari ni terlaksana, Okay, so I've managed to book Unaisah Azlan for my baju nikah, lucky me kan?. Over tak? wedding date jauh lagi, setahun lebih, dah book designer. I've decided that my baju nikah would be the one thing that I would want to splurge on. My nikah outfit will be sponsored by my kanda, it's part of the hantaran, and I'll sponsor his. Saya tak pernah pakai baju designer, baju RM150 ke atas pun tak pernah. Semua baju-baju saya yang murah-murah je. Kalau pegi kedai, tengok harga baju kurung with beadings RM200++ saya rasa itu sangat mahal most probably it's because I can do the beadings myself, LOL.

So why do I want to splurge on my baju nikah? Sebab saya nak merasa pakai baju yang designer buat, hehehe. Bile lagi kan? Baju sanding and tandang, saya tak kisah sangat. Weightage yang lebih akan diberikah untuk baju nikah saya. Sangat tak sabar nak jumpa Unaisah. I need to see her before going to Bandung kan, since I'm getting my materials there. So she can advise me what kind and how much materials to buy.

Saya mahukan baju nikah yang takdela over the top sangat, supaya boleh pakai lagi, gi kenduri ke, event mana-mana ke, wat baju raya tahun depannya ke. Baju kurung modern most definitely. But the baju part, I want it to be simple, tapi kain mesti meletops. Maybe princess cut? Jarang tengok orang buat baju nikah kurung moden princess cut. Taknak buat train, cane nak pakai gi kenduri lain kalau kain meleret-leret kan? Banyak pulak bebel. Jom layan gambar:

Unaisah Azlan
I heart this one, baju dia simple, kain dia textured


Unaisah Azlan
Suka kain dia yang flowy, bila ditiup angin sepoi-sepoi bahasa sangat cantik.


Rizman Ruzaini
Ni pun sangat suka kain dia, ada element fantasy sikit. Tapi tamao baju macam gitu.

3 comments:

  1. hye.. salam kenal. thanks for the sharing or ur designer. i pun tgh nak carik designer for my baju untuk akad nikah. nak carik yg affordable lah. dia charge berapa ekh?

    http://thepinkdressdiary.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. Rilla nora suka yang first tu ehehehehe

    ReplyDelete
  3. Amy: hurm, actually, I belum discuss dengan dia on the pricing. I just booked the date, will update you once I dah tau. Try pergi link ni, ade price range dia, but nnot sure whether ni yg updated ones or not:
    http://whenheproposedisaidyes.blogspot.com/2009/11/affordable-dress-maker.html
    http://legalmeyours.blogspot.com/2009/12/dress-designers.html

    Nora: Rilla pun suka amat yang first tu, simple je, dengan hood veil and rantai dia... ailoike

    ReplyDelete