Friday, April 29, 2011

Princess Catherine [Kate Middleton] Wedding Dress

Assalammualaikum dan hai

Sompat lagi Cik Rilla buat entri, haha.. penat la buat prep, rehat jap.

Perfect.

No other words can describe on how Kate Middleton looks on her big day today. Tak ada satu pun yang Rilla akan ubah, I love the whole thing - the dress, the makeup, the veil, the bouquet.



See? Perfect kan? Dress Pippa pun sangat cantik. I'm guessing the scalloped train is about 2-3 metres. The Dress is by Sarah Burton for Alexander McQueen.



Perasan tak kat waistline bahagian belakang baju tu ada ruffled bow? Suka sangat.



The top of the dress is hand-embroidered with English and French chantily lace. Inner kat dalam ada sweetheart neckline. Suka makeup dia jugak. She glowed with radiance.



Kat belakang baju ada sederet fabric-covered buttons.



I'm loving the silk tulle veil. Ala-ala kabus gitu dan kita masih boleh lihat muka dia. *Berangan nak silk tulle veil jugak nanti* Bunga-bunga kat veil dia pun sulam tangan.



Notice the bouquet? Menarik kan bentuk dia. Dan lebih kecil dari bunga tangan yang selau digunakan oleh pengantin-pengantin lain. But I do think that that's a smart choice. So orang akan lebih tengok dia, bukan tengok bunga yang dramatik.

Mungkin ada orang cakapbaju Kate simple sangat. Tapi bagi Rilla, perfect. Dia boleh je pakai gaun kembang semangkuk, sebab dia memang seorang puteri pun. But she chose not to. She doesn't overdo it. Sesetngah pengantin selalunya akan jadi overdramatic, baju bling, lepas tu subang bling, rantai bling, gelang bling, bouquet terlampau kontra, tudung bling, veil bling, lepas tu pakai tirara besar. Ni personal opinion Rilla je k, harap jangan terasa. Cuba tengok Kate, accessory dia cuma pearl-drop earring. Tiara dia pun sweet, tak besar sangat. Rilla suka sebab dia lepaskan rambut, that's so Kate. Tak pernah Rilla nampak Kate sanggul rambut dia, so it's only logical that she let her hair down during her wedding.

Baju dia macam bajju Grace Kelly. Cuma baju Grace Kelly, lace dia ada lebih banyak sulaman, dan neckline dia tinggi. Tapi memang similiar. Grace Kelly's wedding dress ni memang dah lama jadi angan-angan dan inspirasi Rilla.


Grace Kelly wedding dress. Lebih kurang kan?

Rumusannya, Rilla suka Kate's wedding look sebab simple. She's going to look timeless. Nanti 30 tahun akan datang, tengok balik baju dia, still akan nampak cantik. Rilla lebih kagum tengok pengantin yang pakai simple berbanding pengantin yang overbling [again, my personal opinion]. Lagi simple, lagi bagus. I'm weird like that.

Image Source

8 comments:

  1. setuju. sangat gojes dan cantik.

    ReplyDelete
  2. rilla, pantas ! hahaha lagi simple lg best :)

    ReplyDelete
  3. same goes to me :)

    i'd love to have something simple for my wedding (^_^)

    tak lapuk dek zaman kan? hihi

    ReplyDelete
  4. sha pun ske... gorgeous sangat!!

    ReplyDelete
  5. memang cantik dan simple. tapi perfect. tapi kite tak suka part dari pinggang ke bawah. not my taste kot. ehehe. tapi mekap die cantik. dan die sangat cantik!!!!! suka la.

    ReplyDelete
  6. cantik giler..adore her wedding so muchhhhhhhhhh!

    ReplyDelete
  7. cantikk.. :) simply perfect look for her.. dan two thubs up sebab dia berani mekap muka sendiri di hari perkahwinan dia.. tak ramai pengantin seberani itu.. hehe.. ramai yg pilih tadah muka kat jurumekap saja.. kan..? :)

    p.s : chek setuju dgn statement/rumusan terakhir Rilla.. coz.. chek pun pilih yg simple2 saja utk majlis chek.. pakaian tak dak bling2 berlebihan.. sekadar veil sahaj yg bling2.. :) - coz baju nak ulang pakai lagik skali lepas majlis kawen.. hehe :)

    ReplyDelete