Tuesday, November 29, 2011

Rilla's Craft {3} DIY Boutonniere / Rosette / Corsage

Entri ini adalah sebahagian dari siri Rilla's Craft. Sila klik logo di atas untuk paparan semua siri ini.

Assalammualaikum dan hai korang :)

Entri Rilla's craft lagi. Kali ni DIY boutonniere or rosette or corsage or whatever you want to call them. Untuk dipakai oleh ahli keluarga Rilla masa majlis nanti. This is another example of me being fussy and cerewet. Asalnya nak beli sahaja. Puas mencari, tak ada yang berkenan di hati. Kebanyakkannya terlalu meriah dan besar - besar tapak tangan. Siap ada glitters, which is a no-no for me (tak salah pun glitters tu, tapi Rilla yang tak mahu). Ada yang kecil, tapi terlalu kecil pula - bunga sekuntum sahaja. Rilla suka yang ringkas dan comel-comel je. Jalan keluar? DIY! hahaha.

This is the end result. Saja je buat warna yang bervariasi. Rilla tak tetapkan warna tema untuk ahli keluarga pakai. Jadi siapa pakai baju warna gelap, boleh pakai warna pink cair, yang pakai baju warna cerah, boleh pakai yang warna merah.



Bahan-bahan yang diperlukan. Clockwise:
  1. Bunga tiruan kecil (Rilla beli sepeket RM9.90, ada 144 kuntum sepeket)
  2. Bunga tiruan (yang sejambak. Rilla beli di Romantika, RM6.00. Dalam gambar ni nampak togel sedikit sebab Rilla dah mula buat projek ni, dah banyak yang Rilla cabut).
  3. Riben (Rilla guna grossgrain. Tapi nak guna yang biasa pun boleh).
  4. Gam UHU (boleh guna gam tembak juga, tapi Rilla lebih suka guna UHU).
  5. Pin
  6. Dawai no. 26
  7. Floral tape (Rilla guna warna hijau. Tiada dalam gambar)
  8. Gunting (tiada dalam gambar).

Langkah 1:
Pintal dua bunga kecil.


Langkah 2:
Potong sekuntum bunga besama sedikit tangkainya. Lilitkan dawai.


Langkah 3:
Pintalkan bunga kecil tadi bersama bunga yang kedua.


Langkah 4:
Potong bunga filler (daripada jambak bunga) bersama sedikit tangkainya dan pintalkan dawai. Tak semestinya bentuk ni. Kalau bunga yang korang guna tu bentuk lain, pakai sahaja. Nak pakai daun pun boleh.


Langkah 5:
Pintalkan bunga filler bersama tiga kuntum bunga tadi.


Langkah 6:
Balutkan tangkai bunga dengan floral tape.


Langkah 7:
Ikatkan riben (step ni yang Rilla paling annoyed sekali, Rilla tak berapa pandai ikat riben).


Langkah 8:
Gamkan pin dibelakang. Siap!

Anggaran kos adalam tak sampai RM1.00 untuk sekuntum. Rilla belum siap lagi ni. Quite a few to go. Bunga dah habis pulak. This calls for another trip to Romantika!

8 comments:

  1. simple but nice...terasa nk pakai jugak,hehe..

    ReplyDelete
  2. Saila: Thanks dear :D

    Izayani: That's me, simple but nice

    ReplyDelete
  3. combination color sgt cantikkk :)

    ReplyDelete
  4. thanks for the tutorial. nanti bole try buat =)

    ReplyDelete
  5. nk tnye.. pin tu gune time bile ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pin ni family rilla pakai time reception

      Delete